Yan Yana

YAN YANA

Fransa – Almanya – Türkiye Eğitim Projesi

Öğrenme, erken çocuklukta, örgün eğitimin başlamasından çok önce başlar ve yaşam boyu devam eder. Ancak ebeveynlerin, çocuklarla çalısan uzmanların ve konu ile ilgilenen yetişkinlerin, kendi deneyim, kültür ve birikimlerinden yola çıkarak, farklı eğitim sistemleri ve modelleri hakkında görüşlerini ifade etme imkânları genellikle sınırlıdır. Oysa öğrenme için milli eğitim kurumlarının genel yaklaşımdan farklı yaklaşımlar da vardır ve pedagojik modeller çoktur, ancak geniş bir kitle bu alandaki bilgiye erişmekte güçlük çeker.

Fransa, Almanya ve Türkiye; erken çocukluk dönemine ilişkin bakım ve uygulamaların farklı şekillerde geliştiği üç ülkedir. Bu ülkeler arasındaki benzerlik ve farklılıkların çözümlenmesi, farklı eğitim biçimlerine zihin açıklığıyla yaklaşmamızı sağlayacak kolektif ve yapıcı bir düşüncenin oluşmasına katkıda bulunabilir.

Buna ek olarak, kültürel çeşitlilik ve kültürlerarası paylaşım da erken çocukluk alanında çalışan çok sayıda aktörün gündeminde önemli yer tutar. Alanda çalışan profesyoneller, çocukların ve ebeveynlerinin kültürel çeşitliliğine bağlı sorunlarla sıkça karşılaşırlar. Bu çeşitliliği dikkate almayı öğrenmek, yerleşik bilgilerimizi sorgulatıp dönüştüren ve farklı eğitim yaklaşımlarının kültürler arasında nasıl uyarlanabileceği konusunda ufuk açan profesyonel bir zenginlik olacaktır.

Faaliyetler

  • Proje ortağı üç ülkenin farklı eğitim sistemlerini tanımak, ülkeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırmak, böylelikle kolektif ve yapıcı bir görüş ortaya çıkarmak,
  • Erken dönem çocuklara yönelik kreş, çocuk ve aile merkezleri, anaokulları, alternatif pedagojik okullar gibi farklı kurumları ziyaret etmek,
  • Erken çocukluk dönemi konusunda çalışan sanatçılarla buluşmak,
  • Reims şehrinde 30 yıldır çocuklara ve gençlere yönelik olarak düzenlenen MELI MOME festivali kapsamındaki etkinliklere katılmak.
Başa dön